Kies de beste band

 

‘Beste Banden’ zijn banden die ruim beschikbaar zijn en die het best mogelijke label hebben voor de drie categorieën Energie, Veiligheid (wet grip) en Geluid volgens de EU Verordening 122/2009. De reden voor deze ‘definitie’ is dat ‘Triple A banden’ (met de beste score voor alle drie categorieën) nog niet voor elke maat beschikbaar zijn.

Op het plaatje hiernaast ziet u de drie categorieën van het Bandenlabel.

 

 

De twee eerste categorieën van het bandenlabel lopen van A tot G voor brandstofefficiëntie en grip van de band op nat wegdek. Voor het externe afrolgeluid varieert het label van één tot drie golven. Meer gedetailleerde informatie achter de reeksen A-G en de uitleg van de golven kunt u hier vinden.

 

 

Hoe kiest u De Beste Band?
Triple A’ banden (een A voor alle drie de categorieën van het bandenlabel) zijn nog niet voor alle bandmaten ruim voorradig. Een compromis naar B of zelfs C kan noodzakelijk zijn.

De onderstaande informatie kunt u ook bekijken in een korte video.

Voor het vervangen van versleten banden:

1. Bepaal de benodigde band aan de hand van de bandenmaat, de belasting-index en het snelheidssymbool. U vindt dit meestal op de zijkant van de banden.

2. Kijk dan naar het bandenlabel van de band (zie 1.). Het Europese bandenlabel is verplicht op alle nieuwe banden in de EU. Dit geldt voor alle verkooppunten, waaronder ook de internet verkooppunten.

3. Check de bandentests die o.a. gevonden kunnen worden op het internet. Nationale organisaties, zoals de ANWB en de ADAC, hebben meestal websites met die informatie. Het kan u helpen een beslissing te nemen.

4. Raadpleeg uw bandendealer en leg hem de keuze die u hebt gemaakt. Wellicht komt de bandendealer met betere opties.

N.B.: Voor de vervanging van banden voor zware voertuigen (C3-banden) heeft u de mogelijkheid om te gaan voor vernieuwde banden. Met een nieuw loopvlak geeft u het karkas een nieuw leven. De voordelen zijn legio, niet alleen in financieel, maar ook voor het milieu. En dit zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de band. Banden voorzien van een nieuw loopvlak is de normale praktijk voor vliegtuigbanden. Lees hier meer over het vernieuwen van banden.

Banden op nieuwe voertuigen zijn meestal ‘premium’ banden en scoren hoog op het bandenlabel. U kunt natuurlijk vragen om het nieuwe voertuig uit te rusten met ‘Beste Banden’. En dit uiteraard zonder extra kosten. Zeker voor grote opdrachten heeft u een betere onderhandelingspositie.

Wanneer u een nieuwe auto hebt gekocht of de versleten banden hebt vervangen is het onderhoud belangrijk! Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om financiële redenen. Controleer uw banden daarom tenminste elke twee maanden op de bandenspanning, profieldiepte en schade.